czwartek, 11 grudnia 2014

Pączki dyniowe z piekarnika

Przepis od sąsiadki Basi
Dyniowe pączki z piekarnika

Składniki:
  • 250 g puree z dyni
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • mały słoik dżemu pomarańczowego*
Lukier:
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, drożdżami, cukrami i skórką pomarańczową. 



Mleko podgrzać z masłem i ciepłe (ale nie gorące) dodać do suchych składników. 



Dodać puree dyniowe i jajko. (Jak przygotować puree - zobacz na końcu postu)
Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę obsypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć lnianą ściereczką  i odstawić na ok. półtorej godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 16 części. Z Każdej części uformować kulkę, spłaszczyć ją, na środek włożyć trochę dżemu pomarańczowego. Starannie zlepić brzegi i delikatnie toczyć kulki. Kulki układać w sporych odstępach, łączeniem do dołu na papierze do pieczenia. 


 (Nie za ładne mi wyszły :) ale to moje pierwsze, więc wybaczcie) :)

Pączki przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Wyrośnięte pączki piec 20 – 25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Wyjąć i ostudzić.


Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową, dodać sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać na lśniący lukier (jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty rozcieńczyć go sokiem). Przed podaniem pączki udekorować pomarańczowym lukrem.
Moje zniknęły zanim je polukrowałam. W sumie bez lukru - też były pyszne!!!

*jeśli nie macie dżemu pomarańczowego lub trudno go dostać w waszej okolicy użyjcie dżemu brzoskwiniowego z dodatkiem 1 – 2 łyżeczek skórki pomarańczowej

Jak przygotować puree z dyni?






Smacznego!!!
Pochwalcie się, czy udało Wam się zrobić pączki i jak Wam smakowały.
Ja oczywiście robiłam z podwójnej porcji, zrobiłam puree z całej dużej dyni i ..... zostało mi jeszcze 6 woreczków po 500g, więc za jakiś czas znów będą pączki. Może na święta? W końcu pięknie pachną pomarańczą :D

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Madzik

6 komentarzy:

  1. Brzmi bardzo smacznie :)
    Ja niestety nie mam ręki do drożdżowego ciasta... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, ale mi smaku narobiłaś... ale chyba wypróbuję, bo wyglądaja smakowicie i nie są kąpane w tłuszczu. Mama moja robi super pączki z ziemniakami-są świetne, ale smażone w oleju niestety.

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi intrygująco i mniej tłusto

    OdpowiedzUsuń